Ladda ner ordningsreglerna som pdf-fil här
Ordningsregler BRF Humlegården
Alla medlemmar i föreningen äger och förvaltar alla hus och byggnader tillsammans och vi har ett individuellt ansvar att skapa en fin och trivsam miljö och att ha en så attraktiv bostadsrättsförening med så god grannsämja som möjligt. Då krävs hänsyn och respekt för varandra, såväl som för föreningen som helhet. Varje medlem är skyldig att göra det som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick innanför och utanför sin bostad och det ingår även i medlemskapet i vår förening att följa föreningens stadgar och nedanstående ordningsregler.
Ansvar för ordningen
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller för dig som bostadsrättshavare, men även familjemedlemmar samt gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för hyresgäster som hyr i andra hand.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.
Först måste styrelsen skriftligen uppmana och kräva rättelse till den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningar, inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning. Du kan läsa mer om detta i §48 i föreningens stadgar.
Allmänt
- Stadgar; Medlem är skyldig att känna till innehållet i föreningens stadgar.
- Föreningens egendom; Medlem ska vara aktsam om, och väl vårda bostadsrättsföreningens egendom.
- Nyttjande av bostadsrätt och utrymmen; Medlem får ej använda bostadsrätten eller annat utrymme i bostadsrättsföreningen till annat ändamål än vad som är avsett.
- Skada; Om skada uppstår inom fastigheten är medlem skyldig att omedelbart underrätta styrelsen.
- Tillstånd vid förändringar; Du får inte utan tillstånd av styrelsen göra stora förändringar i bostadsrätten som att exempelvis riva eller flytta väggar eller göra andra mer ingripande förändringar. Detta gäller även omfattande förändringar i fasad, på tomt eller i trädgård (läs mer om detta under punkt Utemiljö nedan).
- Husdjur; Den som har husdjur i sin bostadsrätt skall se till att förorening eller skada ej uppstår i föreningens eller enskild medlems egendom.
- Störande ljud; ska undvikas mellan kl 22.00 och 07.00. Till detta räknas höga röster i lägenheter, hög volym på musikanläggning, TV mm.
- Grillning; Vid grillning iakttas aktsamhet.
- Ohyra; Medlem ska följa bestämmelserna beträffande ohyra i bostadsrätt samt vid upptäckt av ohyra omedelbart ta ansvar för att åtgärda detta.
- Brandvarnare; Bostaden ska vara utrustad med brandvarnare. Ni ska ha minst två stycken i varje bostadsrätt, en på varje våningsplan. Dessa tillhandahålls av styrelsen.
- Gård och gata; Du får inte parkera motorfordon så att framkomligheten hindras eller försvåras för utryckningsfordon, sophämtning, snöröjning, posthantering, grannar etc. Vid körning på området ska det inte köras snabbare än i gångfart (7km/h).
- Vatten och avlopp; Avlopp i kök och badrum får inte tillåtas slamma igen. Droppande kranar skall åtgärdas.
- Tätskikt badrum; Medlem ska vara uppmärksam på tätskikt i badrum – särskilt på tätskiktens skarvar och överlappningar invid och bakom badkar.
- Avfallshantering; Hushållssopor skall sorteras i soprummet enligt anvisningar. Avfall av större format, s.k. grovsopor (större kartonger, gamla möbler, emballagespill eller liknande) skall av medlemmen transporteras till sopstation (läs mer om detta under punkt Sopsortering nedan).
Utemiljön – ordning och gott skick
- Sköt om och vårda dina uteplatser och tillhörande planteringar. Missbruk eller misskötsel av uteplatser och bilplatser är negativt för områdets marknadsvärde.
- Utebelysning (permanent eller säsongsvis) ska ej vara störande (starkt lysande eller blinkande) och får inte medföra olägenhet för kringboende.
- Håll våra gårdar och gångvägar fria från papper, fimpar och annat skräp.
- Plantera inga träd, buskar eller klätterväxter nära fasaden eller så att dessa inkräktar på din grannes uteplats
- Klipp dina buskar/häckar så att trottoarer och gångvägar hålls fria. Maximal höjd på häckar är 180 cm.
- Undvik att plantera giftiga växter samt växter med stora rotsystem.
- Håll ogräs borta på de ytor utanför dig som angränsar ut mot våra gångvägar och trottoarer
- Se till att all mark som ingår i bostadsrätten ger ett vårdat intryck och exempelvis inte använda marken för uppställning av annat än sedvanliga trädgårdsföremål som inte är fast förankrade i trädgården såsom exempelvis krukor, växtstöd, trädgårdsmöbler, odlingslådor och trädgårdsprydnader. Se till att trädgårdsföremålen ger ett vårdat intryck, exempelvis att växter i krukor i anslutning till exempelvis entré är vid liv.
- Bekämpa ogräs och skadedjur på ett om möjligt giftfritt sätt.
- Följande saker behöver du ha styrelsens tillstånd för att installera: staket, fast monterat vindskydd, uterum, spaljé, pergola eller liknande, växthus, friggebod eller annan fast monterad byggnad. Är du osäker, kontakta styrelsen.
Garage
Nedan beskrivs de riktlinjer som gäller för dessa garage. Dessa riktlinjer är Räddningstjänsten Skåne Nordvästs, RSNV:s, tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som rör förvaring i gemensamhetsgarage.
Förvaring
Syftet med ett garage är uppställning av fordon. Förvaring av ytterligare material i anslutning till garageplatsen betyder att man tillför lättantändligt material med ökad brandbelastning som följd.
Räddningstjänstens rekommendation är att ingen annan verksamhet/material får förekomma än:
- uppställning av fordon
- förvaring av en uppsättning däck
- produkter för fordonets underhåll såsom smörjolja och spolarvätska
- högst 5 liter brandfarlig vätska
Brandfarlig gas och vätska samt ”heta arbeten”
- Ingen brandfarlig gas får förvaras i bostadsrättsföreningens gemensamhetsgarage.
- Högst 5 liter brandfarlig vätska, förutom bränsle i fordons tank och reservdunk, tillåts. All brandfarlig vätska ska förvaras oåtkomligt för obehöriga d v s i . Det innebär att brandfarlig vätska, inklusive reservdunk, ska förvaras antingen i bilen eller i ett låst skåp.
- Arbeten som medför uppvärmning eller gnistbildning, så kallade heta arbeten, får inte utföras i bostadsrättsföreningens gemensamhetsgarage.
Sopsortering
Vi sorterar följande i avsedda kärl och det finns anslag som visar vad som ska kastas i respektive kärl:
- pappersförpackningar
- tidningar
- mjukplast
- ljust glas
- färgat glas
- plastförpackningar
- metallförpackningar
- batterier
- lysrör
- mindre ljuskällor
- restavfall
- småelektronik
Tänk på följande:
- Förpackningar ska vara tomma och så rena som möjligt för att sorteras.
- Fyll inte kärlen över kanterna.
- Vissa förpackningar kan ha olika material – dessa material ska skiljas åt och kastas i respektive kärl. På de flesta förpackningar står det hur de ska sorteras.
- Grovsopor, större elektriska produkter och trädgårdsavfall – detta får inte kastas i restavfall eller ställas i soprummet. Bortförsel av dessa får varje medlem stå för själva.
- Restavfall – föreningen betalar mer för tömning av restavfall så var noga med sorterandet.
- Pappförpackningar – pressa ihop pappförpackningar. Till jul är detta extra viktigt då kärlet kan fyllas snabbt och i så fall får kartonger/lådor sparas hemma tills tömning skett eller så får man själv köra iväg med dem till soptippen. Det är inte ok att börja fylla restavfallet med kartonger.
- Vid oklarheter så fråga styrelsen eller kolla på NSR hemsida.